Istorija
Tautosakoje su ypatinga pagarba ir šiluma minima duona iki šiol užima išskirtinę vietą lietuvio gyvenime. Ir neveltui. Juk ji iki pat XX a. vidurio sudarė pagrindinę žmonių raciono dalį.
Šimtametes gardžios, kvapnios ir sveikos duonos ir pyrago gaminių kepimo tradicijas su didele meile ir pagarba šiandien tebesaugo ir puoselėja kepykla „Baltasis pyragas“, kurios ištakos siekia 1951 m. Vienos šalies duonos rinkos lyderių produkcija gaminama naudojant aukščiausios kokybės žaliavas, iš natūraliai brandinto duonos raugo, nes tik iš jo kepama duona yra tikrai naudinga žmogaus organizmui.
Lietuvos centre Jonavoje, įsikūrusio „Baltojo pyrago“ gaminių maistines ir skonines savybes aukščiausiais balais vertina ir vartotojai, ir specialistai. 2008 m. LR Žemės ūkio ministerijos ir KTU Maisto instituto surengtame konkurse „Geriausia lietuviška duona“ juoda „Ajerų“ duona užėmė pirmąją vietą
Kepykla UAB „Baltasis pyragas“ buvo įkurta 1996 kovo 25 d. Karmėlavoje (Kauno r.). Veiklos pradžioje buvo kepami batonai ir bandelės. Bendrovės asortimentas ženkliai išplėstas 2001 m. pradėjus kepti ir duoną.
Sėkminga veikla „Baltojo pyrago“ vadovybę paskatino ieškoti naujų plėtros galimybių. 2005-2007 m. keliais etapais buvo įsigyta gilias senovines duonos kepimo tradicijas išsaugojusi kepykla UAB „Jonavos duona“.
1951 m. Jonavos kepyklą nuspręsta įkurti po karo apgriuvusioje ir nuniokotoje sinagogoje Sodų gatvėje. Kapitališkai atremontuotame pastate, įmonė veikė iki 1970 m., kai duris atvėrė nauja erdvi kepykla ant Varnutės upelio kranto. Joje buvo išmūrytos naujos krosnys ir tuo laiku Lietuvoje itin pažangūs netariniai miltų laikymo įrenginiai. 1996 m. buvo pastatytas kepyklos priestatas, įdiegti nauji įrenginiai.
UAB „Baltasis pyragas“ ir UAB „Jonavos duona“ visiškai susijungė 2007 m. liepos 1 d. Į Jonavos kepyklos modernizavimą „Baltasis pyragas“ investavo daugiau nei 3 mln. Lt.
Šiuo metu „Baltasis pyragas“ kepa virš 50 pavadinimų gaminių (juoda ir balta duona, batonai, bandelės, duonos dubenėliai, picos paplotėliai, džiūvėsėliai, kūčiukai) ir užima apie 6 proc. Lietuvos duonos rinkos. Aukščiausios kokybės produkciją pamėgo ir užsieniečiai bei svetur gyvenantys lietuviai, todėl kasmet didėja šaldytos produkcijos eksportas į Didžiąją Britaniją, Airiją, Lenkiją, JAV ir kitas šalis.
Įmonėje dirba 230 darbuotojų. Per parą jie pagamina virš 20 tonų produkcijos. Kiekvieną rytą po visą šalį ją išvežioja 40 automobilių. “Baltasis pyragas“ sėkmingai bendradarbiauja su daugiau nei 700 Lietuvos prekybos ir visuomeninio maitinimo įmonių.
„Baltojo pyrago“ sėkmės receptas paprastas: nuosekliai ir tvirtai eiti pasirinktu keliu – duoną kepti tik iš aukščiausios kokybės žaliavų pagal senovines technologijas. Sujungti dabartį ir praeitį.
Duoną Jūsų stalui kepame su meile.