Duonos nauda
Ruginė, kvietinė juoda ir balta duona bei kiti kepiniai iš grūdų – neatskiriama mūsų kasdienės virtuvės dalis. Iš natūralaus raugo užmaišytos tešlos iškeptoje duonoje – itin gausu žmogaus organizmui būtinų medžiagų. Neveltui beveik visame pasaulyje nuo seniausių laikų iš įvairių grūdinių kultūrų kepama duona ir šiandien tebevadinama svarbiausiu maisto produktu.
Iš natūralaus raugo iškepta tikra lietuviška duona turtinga A, C, E, B grupės vitaminais, ląsteliena, mineralinėmis medžiagomis, mikroelementais (geležis, magnis, kalcis, fosforas, kalis), juose gausu energijos šaltinio angliavandenių. Tokioje duonelėje labai mažai riebalų, todėl ji padeda reguliuoti svorį. Sveiki duonos gaminiai turėtų sudaryti didelę suaugusiųjų ir vaikų, sportininkų dienos raciono dalį.
Dėl aukščiau paminėtų savybių, sveikatos specialistai, dietologai duoną priskiria sveikos mitybos piramidės pagrindui, kartu su makaronais, bulvėmis, grūdais. Valgydami šiuos produktus turėtume gauti apie pusę parai suaugusiam žmogui reikalingos energijos (vyrui reikalinga vidutinė paros energija sudaro ~2500 kilodžiaulius (kcal), moteriai - ~2000 kcal).
Ypač didelę maistinę ir biologinę vertę turi ruginė juoda duona, tačiau balta duona ir kiti grūdiniai kepiniai taip pat suteikia žmogui daug energijos, papildo organizmą būtinomis maistinėmis medžiagomis, vitaminais.
Labai svarbu, kad rugiai turi bene daugiausiai skaidulinių medžiagų (ląstelienos), kurių trūkumas padidina tikimybę susirgti vėžiu, širdies ligomis, diabetu. Nors mūsų kūnai beveik neįsisavina skaidulų, jos gerina virškinimą, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje.
Tad nepamirškime kasdien suvalgyti nors po kelias riekeles natūraliai iškeptos gardžios, kvapnios ir nepaprastai mums naudingos duonos!