D.U.K
- Kuo užsiima UAB „Baltasis pyragas“?
- UAB „Baltasis pyragas“ yra Jonavoje įsikūrusi kepykla, iš natūralaus raugo pagal senovines technologijas iš aukščiausios rūšies miltų, be konservantų, tik iš lietuviškų natūralių žaliavų kepanti juodą ir baltą duoną, batonus, bandeles, duonos dubenėlius sriubai, picos paplotėlius ir kitus duonos ir pyrago gaminius.
- Kuo ypatingi „Baltojo pyrago“ gaminiai?
- UAB „Baltasis pyragas“ yra viena iš nedaugelio šalies kepyklų, atsispyrusių pagundai greitos ekonominės naudos vardan „modernizuoti“, t.y. įvairiais nenatūraliais maisto priedais paspartinti, ilgai trunkantį tradicinį duonos kepimo procesą, todėl tešlą užmaišo tik iš natūralaus raugo, kuris bręsta beveik visą savaitę. Iš tokio raugo pagaminta duona ilgai išlieka šviežia ir yra tikrai naudinga ir sveika žmogaus organizmui.
- Kokią duoną sveikiausia valgyti?
- Grūdiniai produktai turtingi A, C, E, B grupės vitaminais, ląsteliena (skaidulomis), mineralinėmis medžiagomis, mikroelementais (geležis, magnis, kalcis, fosforas, kalis), juose gausu energijos šaltinio angliavandenių. Taigi visi grūdiniai gaminiai yra žmogui naudingi ir sveiki.
Daugiau skaidulinių medžiagų, kurios labai naudingos mūsų organizmui, turi rugiai, todėl tamsi duona, kurios sudėtyje dažniausiai ruginių miltų yra daugiau nei kvietinių, laikoma naudingiausia. Tačiau ji pasižymi rūgštoku skoniu, kuris ne visiems patinka. Tad tokie žmonės drąsiai gali rinktis švelnesnio skonio šviesią duoną, kurios sudėtyje yra daugiau kvietinių miltų.
- Kaip žinoti, kuris duonos gaminys yra pagamintas iš natūralių žaliavų ir medžiagų, o kuris – ne?
- Reikia atidžiai perskaityti gaminio sudėtį. Jei gamintojas sąžiningai nurodo, kad duonos gaminys iškeptas iš ruginių, kvietinių miltų, saulėgrąžų, ajerų, vandens, cukraus, druskos, mielių, salyklo, kmynų ir t.t., tuomet toks kepinys yra tikrai natūralus ir sveikas.
Jei greta šių produktų nurodyta, kad jo gamybai naudotos ir rūgštingumą reguliuojančios medžiagos, emulsikliai, konservantai, dažikliai, tirštikliai, skonio stiprikliai ir kitos E raide pažymėtos medžiagos, toks gaminys nėra visiškai natūralus. Tačiau tai nereiškia, kad jis žalingas mūsų sveikatai. Mitybos specialistai sako, kad, jei skonis ir kvapas patinka, tokį kepinį galima taip pat drąsiai valgyti. Mat Lietuvos higienos norma HN53:2010 „Leidžiami naudoti maisto priedai“ numato kokius maisto priedus ir jų kiekius galima saugiai naudoti maisto produktų gamybai, kad jie nekenktų žmogaus organizmui.
- Kur ieškoti „Baltojo pyrago“ gaminių?
- Kur galima įsigyti mūsų produkciją Jūsų gyvenamoje vietoje, ieškokite skyrelyje „Mūsų gaminius rasite“.